Cestopis Etiopie


Volání dálek - cesty, cestování, cestopisy  
 


Pokud byste mi chtěli poslat zprávu, máte k dispozici adresu





Počet shlédnutí od 1.10.2012:
4300





Spřátelené stránky:




Pár poznámek o jídle



Etiopané jedí rukama. Jejich první cesta v restauraci proto vede do umývárny, která je v každé restauraci, i když někde je to jenom barel s vodou z řeky. My, turisté, jim musíme připadat jako barbaři, když tu umývárnu občas vynecháme, ale zase obvykle nejíme rukama.

Inžara
Inžara je základní součást etiopské stravy, te to placka s kyselou chutí, ke které podávají různé přílohy.
Kaše z čiroku
Takto pěkně nám servírovali kaši z čiroku. Nádoba byla zak horká, že když ji před nás postavili, kaše ještě bublala. Foto Ervín Hausvater
Zelenina
Tak tohle donesli, když si Alena objednala zeleninu
Pečené maso
Pečené kousky masa, jejich konzumace vyžadovala silné zuby a byly zcela bez soli. Jako příloha byla inžara nebo houska z bílé mouky.
Pečený okoun
Pečený okoun nilský v Arba Minch
Ovocné koktejly
Ovocné koktejly v Jamajské komunitě byly skutečnou delikatesou
Zeleninové rizoto
Zeleninové rizoto bylo vedle různých zeleninových polévek pokrm, který bylo možné objednat v každé etiopské restauraci
Kaše z čiroku
Kaše z čiroku. My jsme k ní dostali lžíci, ale místní by ji jedli rujou, namáčeli by si do ní inžaru
Základní složkou etiopské potravy je inžara, kyselá placka z jejich místní obilniny zvané tef. Jenže v poslední době je tef drahý, protože se začal vyvážet a tak se přidává kukuřičná mouka.
K inžaře si pak objednávají rozličná jídla – od zeleniny, přes kaše z čiroku, vejce, masové guláše až po opečené kousky masa.
Jedí pravou rukou, trhají kousky inžary a těmi si nabírají hlavní jídlo.
Pokud si objednáte dvě inžary k jednomu stolu, přinesou vám je pravděpodobně na jednom tácu, to je jejich zvyklost.

Maso bylo skoro všude tvrdé, do určité míry to může být tím, že se topí dřevem a tak se šetří. Ale tvrdé bylo i to, co nám donesli, když jsme si objednali kuře – podle tmavé barvy masa to taky nebylo kuře, ale buď velmi zasloužilá nosnice, nebo jiný pták.

Výrazně koření, málo solí (asi vůbec), takže našinec možná neudělá špatně, když si do kapsy vezme pro každý případ pár sáčků soli, třeba z letadla.

Všude, kde jsme jedli, měli i evropská jídla, nějaké špagety, rýži se zeleninou, polévky... Nemohu ale říct, jestli je tomu tak všude, nebo jestli Roman a řidiči věděli, kde zastavit...

Ceny jsou pro nás příjemně nízké, takže není problém chodit do „lepších“ podniků.
Hodně orientační ceny v běžných restauracích mimo Addis Abebu: Inžara se zeleninou 30 birů, čiroková kaše zahuštěná 40 birů, špagety 50 birů, hovězí maso 50 birů, kuřecí guláš 60 birů, kuřecí kebab 65 birů, rýže se zeleninou nebo masem 50 birů, pečený okoun 100 birů. V Addis Abebě a okolí jsou podle luxusu restaurace ceny pochopitelně vyšší. Co si vzpomínám, tak nejdraší jídlo, co jsem v Etiopii měl, bylo v luxusní lodgi nedaleko od Addis, kde jsme se zastavili na oběd a bylo to 120 birů za steak s hranolky.


Káva: velmi silná, jak jsem zvyklý nesladit, tak tuhle kávu jsem sladil. Často ji donesli už oslazenou. Občas k ní donesou snítku jakési rostliny, tou se káva zamíchá, nebo se nechá chvíli vyluhovat. Přidá kávě zajímavou chuť. Orientační cena: 8 birů

Čaj: velmi často se skořicí, velmi často vám ho donesou oslazený, pokud nesladíte, je lepší si říct dopředu, že cukr nechcete. Orientační cena: 5 birů

Pivo: mají několik druhů, oblíbili jsme si značku St. George Beer. Orientační cena: 15 birů

Nealko: dominuje značka Coca-Cola. Orientační cena: 10 birů

Voda: balenou vodu koupíte všude, v každém stánku, v každé restauraci. Cena podle velikosti balení, 1,5 litru za 15-20 birů

Počítejte s tím, že v odlehlých oblastech se může stát, že z nějakého důvodu (počasí...) nedojede náklaďák a pak voda, pivo, nealko nebo cokoliv jiného nemusí být...






Zpět: Bale   ||   Na hlavní menu   ||   Vpřed: Itinerář